4 червня Верховна Рада України ухвалила історичний закон №3356-д, який вводить обов’язкове використання рідкого біопалива у транспортній галузі, підкреслюючи стратегічний крок країни до екологічної стійкості та енергетичної незалежності.

 Закон, що зобов’язує національних виробників та гуртових продавців пального інтегрувати в свою продукцію 5% рідкого біопалива, отримав підтримку 235 депутатів. Ця ініціатива має на меті значно зменшити залежність України від імпортованих енергоресурсів та покращити якість повітря.

З 1 травня 2025 року, коли норма вступить в силу, всі види моторних палив — бензин, дизель, та газ — що продаються на території України, мають містити вказаний відсоток біокомпонентів. Впровадження цієї політики, як зазначається в пояснювальній записці до закону, піднесе використання біопалив в Україні на якісно новий рівень. Завдяки цьому, очікується не тільки зростання завантаженості місцевих спиртових заводів, але й стимуляція суміжних галузей.

Таке нововведення сприятиме створенню нових робочих місць і залученню інвестицій, як внутрішніх, так і зовнішніх, у перспективний сектор відновлювальної енергетики. Крім того, застосування біопалива значно знизить викиди шкідливих речовин у атмосферу, що допоможе Україні наблизитись до дотримання екологічних стандартів Європейського Союзу.

Щоб забезпечити дотримання нових правил, введено штрафи для тих заправок, що не дотримуються нормативів. Зокрема, продаж бензину без належної кількості біопалива може призвести до значних фінансових санкцій — семи прожиткових мінімумів для працездатних осіб за кожні 1000 літрів реалізованої партії.

Цей закон є свідченням стратегічного підходу України до зеленої трансформації та є важливим кроком на шляху до сталого розвитку.

Будьте в курсі наших останніх новин

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.